Blog | Een blik op de agrarische sector

Als ik ’s ochtends rond 6:00 uur opsta om naar buiten te gaan, merk ik dat ochtenden weer donkerder beginnen te worden. Echter is niets zo mooi als een rondje lopen over de boerderij in alle vroegte. Het is dan nog heerlijk stil. Je hoort alleen de vogels fluiten zodra het een beetje licht begint te worden. Terwijl de hond tegen me opspringt, neem ik in gedachten door wat me deze dag waarschijnlijk gaat brengen. Met de nadruk op waarschijnlijk, want 80% van wat ik gedurende de dag doe is namelijk niet te voorspellen.

Dagen worden korter, werkdagen onvoorspelbaarder

Met het korter worden van de dagen, worden mijn werkdagen onvoorspelbaarder. Dat komt omdat de klanten ook in de gaten krijgen dat het zo weer 31 december is. De ene klant moet nog afspraken gaan maken om de mestverwerking geregeld te krijgen. De andere verwerkt juist meer dan zijn eigen verplichting en verwacht van ons dat we zijn overtallige kilo’s koppelen aan iemand die zijn verwerkingsplicht nog in moet vullen. Met de huidige perikelen in mestverwerkingsland en de actuele prijzen van VVO’s verdient dat dit jaar volop de aandacht.

Prognose en dierrechten

En wat te denken van de pluimvee- en varkenshouders? Ruim 2,5 miljoen eenheden zullen dit jaar weer door ons bemiddeld gaan worden, zodat bij alle klanten niet te veel, maar ook zéker niet te weinig dierrechten geregistreerd staan. Het merendeel van onze klanten vraagt ons daarbij ook om een prognose, zodat ze weten hoeveel dierrechten ze nog moeten bemachtigen of juist over hebben. Dit jaar komen er voor mij persoonlijk ook nog de fosfaatrechten voor de melkveehouders bij. Voor mij een nieuwe tak van sport en een mooie uitdaging. Contacten leggen met melkveehouders, dat betekent voor mij nieuwe klanten leren kennen.

Passie voor dieren en ons mooie platteland

Zo loop ik al denkend mijn rondje langs de beesten wanneer ik plotseling uit mijn gedachten word opgeschrikt door een uil die vlak voor mijn neus op het voerhek zit en mij in de ogen aankijkt. Eerst schrik ik, maar later moet ik lachen. Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze ’s morgens worden begroet door een uil voordat ze aan hun werkdag beginnen? Ik loop de stal uit naar buiten en snuif nog even een keer flink de frisse plattelandslucht op. Heerlijk om de dag zo te mogen beginnen. Vlug naar binnen om nog een twintigtal boterhammen te smeren voor het hele gezin, zodat ik daarna snel de auto in kan om naar Heythuysen te rijden. Benieuwd met welke klanten ik vandaag weer in contact kom. Maar één ding is zeker, we delen dezelfde passie; voor dieren en ons mooie platteland.

Heb je een vraag over mestverwerking, VVO’s of dierrechten? Ik denk graag met je mee. Bel me gerust via 0475 494407 of stuur een e-mail naar rob@bergsadvies.nl.  
« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Rob van Helmond Bedrijfsadviseur / Adviseur productierechten Meer over Rob

Delen

Nieuws | Betalingsrechten 2022

Heb je de afgelopen twee weken bericht gekregen van RVO over betalingsrechten? Indien je betalingsrechten over of tekort hebt, kun je bij ons terecht voor meer informatie, advies en voor (ver)kopen of...

Lees verder »