Vacatures1

Vraag naar overdekte uitlopen voor vleeskuikens

Afgelopen maand kondigden Albert Heijn, Lidl en Jumbo aan dat zij in 2023 overgaan op de verkoop van kip met minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Zij maakten dat bekend middels een brief aan de vleeskuikenhouders die op dit moment leveren aan de betreffende supermarkten.

De supermarkten zetten deze stap in het kader van dierenwelzijn. Vleeskuikens met één ster van het Beter Leven keurmerk hebben namelijk meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien daardoor langzamer en kunnen in een overdekte uitloop rondscharrelen. Dit betekent voor veel vleeskuikenbedrijven een grote verandering. Stallen moeten verbouwd worden om vleeskuiken te kunnen voorzien van daglicht en een overdekte buitenuitloop. Bij Bergs Advies ontvingen we afgelopen week dan ook veel telefoontjes over de realisatie hiervan.

De sector in beweging
Het voldoen aan de marktvraag was tot op de dag van vandaag, zonder al te grote aanpassingen aan de stallen mogelijk. Dat ligt nu anders. Nu afnemers deze richting hebben ingezet, zal een deel van de vleeskuikenhouders mee moeten gaan in deze richting en ruimte moeten gaan creëren. De sector zal dus moeten meebewegen met de marktvraag. Aan ons de taak om mee te denken met de vleeskuikenhouder én te beoordelen wat nodig is om aan gestelde randvoorwaarden te voldoen.

Tijdens de gesprekken die we afgelopen weken voerden met vleeskuikenhouders komen verschillende vragen aan bod:

  • Heb ik wel voldoende ruimte tussen de stallen?
  • Hoe moet ik omgaan met brandrisico voor de gemeente en de verzekering?
  • Past het milieutechnisch wel?
  • Is mijn bouwvlak wel groot genoeg?
  • Is er een omgevingsvergunning bouw nodig?
  • Moet ik de natuurvergunning aanpassen?
  • Hoe combineer ik dit met provinciale regels?

Gevolgen
Bovenstaande vragen laten zien wat de bedrijfsimpact is van een dergelijke mededeling. Met maatwerk is op bedrijfsniveau veel te regelen, maar de grenzen worden soms toch echt wel bereikt. Niet elk bedrijf zal deze omschakeling kunnen maken en kunnen voldoen aan de vraag van de afnemer met afzetverlies tot gevolg.

De vraag is niet alleen wat dit voor nu betekent, maar ook op langere termijn. Wat zijn vervolgstappen van afnemers? Het is altijd goed om samen met een adviseur vooruit te kijken en de gevolgen op lange termijn in kaart te brengen, zodat je daar nu al op kunt anticiperen. Bij het regelen van toestemmingen, streven we naar het behoud van maximale vrijheid om in te kunnen spelen op een volgende stap van de afnemersmarkt.

Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent? Ik denk graag met je mee.

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Pieter van Lier Bedrijfsadviseur Meer over Pieter

Delen

Deel bericht