Volop in de weer met mest

Het mest-uitrijseizoen is weer van start gegaan. Denkt u ook aan het gebruik van de juiste mestcodes en opmerkingscodes!? Correct gebruik van deze twee, niet met elkaar te verwarren codes, is van groot belang bij het voeren van een inzichtelijke mineralenadministratie.

Mestcodes maken onderscheid in diersoort, diercategorie en mestsoort. De van een zeugenbedrijf afkomstige mest (mestcode 46) kan dus niet geregistreerd worden als mestcode 50 (vleesvarkensmest).
Een nóg belangrijker aandachtspunt is het afvoeren van mest die in de volksmond vaak “vaste mest” wordt genoemd. Wordt hiermee de mest bedoeld van dieren die op stro gehuisvest zijn, hebben we het over ‘stromest’. Is er mest gescheiden, dan dient de mestcode voor ‘koek na mestscheiding’ te worden gebruikt.

Een opmerkingscode gebruikt u alleen in bepaalde situaties. Met name bij mestverwerking, is het gebruik van juiste opmerkingscodes van groot financieel belang. Wordt er bijvoorbeeld ‘vergeten’ de opmerkingscode in te vullen, kan het voorkomen dat er niet meer voldaan kan worden aan de mestverwerkingsplicht, met mogelijk boetes als gevolg.

U als leverancier bent uiteindelijk de eindverantwoordelijke voor correct ingevulde gegevens op een Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen. Twijfelt u over het gebruik van de juiste codes? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0475-494407.

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Tiny Manders Adviseur mestwetgeving Meer over Tiny

Delen

Deel bericht