Stop! Niet méér mest verwerken dan de productie groot is.

Bedrijven die meer mest hebben verwerkt dan hun mestverwerkingsverplichting kunnen dit merendeel verhandelen in de vorm van VVO’s (Vervangende Verwerkingsovereenkomsten).
Maar let op! Er kan niet meer fosfaat verwerkt worden dan de productie groot is, een regelmatig voorkomende denkfout die wij opmerken in de praktijk. De eigen productie minus de eigen verwerkingsverplichting is wat er maximaal aan VVO’s uitgegeven kan worden.
Gesteld kan worden dat mestverwerking boven de eigen productie dus feitelijk weggegooid geld is. Bovendien kan een ondernemer het duur komen te staan, namelijk € 11,- per kg fosfaat wat er boven dit maximum wordt uitgegeven aan VVO’s.

De mestverwerkingsplicht wordt richting het einde van het jaar een steeds aandachtiger onderwerp. Want dan wordt pas duidelijk wat de productie precies is en hoeveel fosfaat er verwerkt dient te worden. De variabelen in het bepalen van de productie (aan- afvoer van de dieren, aanvoer voer etc) worden in het begin van het jaar gebaseerd op schattingen. Lopende het jaar kunnen actuele dieraantallen en voergegevens voor verduidelijking zorgen zodat geconcludeerd kan worden of er nog verwerking geregeld dient te worden, voldoende is verwerkt of hoeveel beschikbaar is voor verkoop..

Ook de registratie van de mestverwerking verdient aandacht. Zijn alle driepartijenovereenkomsten (DPO) bij RVO bijvoorbeeld ingediend en ondertekend? En is duidelijk welke afspraken er met de mestverwerker gemaakt zijn omtrent het verhandelen van teveel verwerkte mest (VVO’s)?

Wilt u niet voor verrassingen komen te staan en/of heeft u vragen over bovenstaande? Wij helpen u graag verder 0475-494407.

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Susan Vossen Adviseur mestwetgeving Meer over Susan

Delen

Deel bericht