De plattelandswoning: een oplossing of een probleem?

‘Wij zijn blij dat het nu goed geregeld is’, aldus Ellen Kuepers. Samen met haar man Thijs en hun kinderen woont ze sinds kort in een plattelandswoning aan het Eind in Nederweert-Eind. Ze hebben een agrarische bedrijfswoning laten herbestemmen tot plattelandswoning. Een prima oplossing!

Mag iedereen wonen in een agrarische bedrijfswoning?

‘Wij willen de woning van de ouders van Thijs kopen’, zo liet Ellen ons eind 2015 weten. De ouders van Thijs hadden het kalkoenenbedrijf op de locatie verkocht en woonden zelf nog in de agrarische bedrijfswoning. Echter, zo eenvoudig was de aankoop niet. Een bedrijfswoning mag immers alleen worden bewoond door mensen die binding hebben met het bijbehorende agrarisch bedrijf.

De oplossing….of toch niet?

Toch is er voor dit soort situaties een oplossing: de plattelandswoning. Door de bedrijfswoning te bestemmen als plattelandswoning, wordt bewoning door derden, die niet aan het bedrijf zijn verbonden, toegestaan.

Het lijkt een mooie oplossing voor wonen in het buitengebied. Maar dit blijkt niet in alle gevallen zo te zijn. Sterker nog, agrariërs moeten extra alert zijn als hun agrarische bedrijfswoning of een bedrijfswoning in hun omgeving wordt bestemd tot plattelandswoning. Zo’n woning kan immers een beperking vormen voor de ontwikkelingsmogelijkheden van het agrarisch bedrijf.

Goed geregeld

‘Wij willen absoluut geen belemmering vormen voor het kalkoenenbedrijf en de agrarische bedrijven in de omgeving’, aldus Ellen. Bij de familie Kuepers is dan ook zorgvuldig bekeken of het herbestemmen van de bedrijfswoning negatieve gevolgen heeft voor het bijbehorende kalkoenenbedrijf of voor andere bedrijven in de omgeving. Dat blijkt gelukkig niet het geval te zijn. De plattelandswoning is voor de familie Kuepers dan ook een mooie oplossing.

« Terug naar het overzicht

Delen

Deel bericht