Heeft u nog onbenutte ruimte?

Het einde van het uitrijseizoen komt in zicht, maar er komen ook weer bouwlandpercelen vrij voor een nieuwe ronde bemesting. Het is toegestaan om tot 31 augustus te bemesten als er voor 1 september een groenbemester wordt gezaaid of u in het najaar bloembollen teelt.

Maar heeft u nog ruimte om (kunst)mest aan te voeren?
De fosfaatruimte kunt u berekenen door het aantal hectares te vermenigvuldigen met de fosfaatgebruiksnorm. De standaardfosfaatnormen voor bouwland (50 kg) en grasland (80 kg). De standaard dierlijke stikstof ruimte is 170 kg per hectare.

Het berekenen van de gebruiksruimte stikstof is een complexere berekening. De gebruiksnormen zijn afhankelijk van het gewas eventueel volgteelten en de grondsoort. In onderstaande tabel zijn enkele voorbeelden van gewassen met gebruiksruimte.

Zoals u in de tabel kunt zien geven snijmaïs en suikerbieten weinig ruimte in de gebruiksnormen voor het aanvoeren van spuiwater, mineralenconcentraat of kunstmest. Daartegen heeft grasland veel ruimte.

Om een goed inzicht te krijgen in uw plaatsingsruimte is verstandig om u bouwplan uit te werken en de beschikbare ruimte te berekenen. Heeft u hulp nodig bij het berekenen? Neem dan contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0475 494407 of door een e-mail te sturen naar info@bergsadvies.nl.

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: René Orbon Adviseur mestwetgeving Meer over René

Delen

Deel bericht