Nieuws | Rendement van je zonnepanelen behouden

Zonnepanelen worden dag en nacht blootgesteld aan vuil uit de omgeving. Vuil en aanslag zorgen voor een verminderde lichtinval. Het schoonmaken van zonnepanelen kan financieel interessant zijn. Zeker omdat we weten dat het rendement met ongeveer 5% tot 10% achterblijft ten opzichte van de vermogensafgifte van het eerste jaar van ingebruikname. Monitoren per paneel is tegenwoordig eenvoudig mogelijk.

Hoe ontstaat vuilafzetting op zonnepanelen

Tijdig reinigen voorkomt onder andere algen- en schimmelgroei. Algengroei ontstaat door ophoping van klein organisch materiaal en vocht bij de overgang van het glas of de doorzichtige kunststof dekplaat aan de bovenzijde van het paneel en de omlijsting of rubbers waarin deze gemonteerd zijn. Het kan ook plaatsvinden en gaan inbranden boven op de zonnepanelen. Op zonnepanelen die minder steil geplaatst zijn (zoals vaak in de agrarische bebouwing), vindt eerder vuilafzetting plaats. In het geval van agrarische bebouwing wordt de hellingshoek meestal beperkt tot 30 graden, waardoor vuilafzetting niet zomaar verdwijnt bij een flinke regenbui of sneeuwval. Bovendien vindt er in de agrarische bebouwing meer vuilafzetting plaats, doordat fijnstof uit ventilatiesystemen bij pluimveestallen en stof uit opslagsilo’s van voerproducten neerslaan op de zonnepanelen. Dit vormt een goede voedingsbron voor algen en schimmels.

Schimmelvorming op de zonnepanelen

Schimmels zetten zich vast met hun schimmeldraden (wortels) op het glas of de kunststof dekplaat. Deze vorm van schimmel noemen we ook wel ‘korstmos’ en is moeilijk te verwijderen indien dit zich gaat vormen op de zonnepanelen. Bovendien zorgen de korstmossen voor een constante schaduwwerking op de zonnepanelen waardoor zogenaamde ‘hotspots’ optreden. Dit is een plek waar het zonnepaneel veel warmer wordt. Indien een cel vaak heel heet wordt, kan dat uiteindelijk tot permanente schade leiden.

Het verwijderen van korstmossen en algen is erg arbeidsintensief. Hierdoor is het vele malen duurder dan het periodiek reinigen van de zonnepanelen. Tevens ontstaan bij het verwijderen van korstmossen kleine beschadigingen op de zonnepanelen waar opnieuw snelle afzettingen kunnen ontstaan van algen en korstmossen.

Extra aandacht voor regelmatig reinigen

Voor agrarische ondernemers is het dus extra belangrijk om regelmatig te reinigen. Zorg ervoor dat je als ondernemer zelf de regie in handen houdt, zodat je zonnepanelen het beste rendement opleveren. Het is per situatie afhankelijk hoe vaak de zonnepanelen gereinigd dienen te worden. Dit hangt af van de hellingshoek, opbouw en montage van het paneel. Maar ook de omgevingsfactoren spelen hierbij een rol zoals de situering van de ventilatie van stallen en voersilo’s alsook activiteiten rond de locatie. In veel situaties is jaarlijkse reiniging financieel al interessant.

Vanuit Bergs Advies hebben we relaties met verschillende bedrijven in de regio Limburg en Zuidoost-Brabant. Laat je adviseren. Neem voor meer informatie contact op met Wendy Boonen
« Terug naar het overzicht

Delen

Nieuws | POP3 subsidie voor agrarische ondernemers in Limburg

Vanaf 1 november t/m 15 december 2022 is het mogelijk om een subsidie aanvraag in te dienen voor fysieke investeringen van agrarische ondernemers in de provincie Limburg.

Lees verder »

Nieuws | Informatiemiddag voor paardenhouders

Informatieve middag over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving binnen de paardenhouderij.

Lees verder »