Nieuws | Zijn jouw paarden al geregistreerd?

Vanaf 21 april 2021 is het verplicht om jouw paard(en) te registreren in het I&R-systeem. Hierdoor wordt duidelijk waar paarden zich bevinden. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld snel handelen bij een uitbraak van een dierziekte en het bevorderen van de diergezondheid.

UBN (Uniek Bedrijfsnummer)

Voor de registratie van een paar in I&R is allereerst een UBN nodig. Dit UBN-nummer is uniek voor iedere locatie waar dieren gehouden worden. Een UBN is nodig voor alle runderen, varkens, schapen, geiten en sinds dit jaar dus ook voor paarden. Voor pluimvee, konijnen en overige huisdieren is dit alleen nodig indien ze bedrijfsmatig worden gehouden. Je kunt per locatie (postcode) maar één UBN registreren. Op dit UBN kunnen wél meerdere diercategorieën geregistreerd worden.

Heb je nog geen UBN, dan kun je dit zelf aanvragen bij mijn.rvo.nl. Hier wordt het UBN gekoppeld aan I&R. Nadat het UBN is aangemaakt, kunnen de paarden geregistreerd worden.

Registreren paardachtigen

Voor paarden, pony’s, ezels, en zebra’s gold al een verplichting dat de dieren voorzien werden van een paspoort en chip. Vanaf april 2021 geldt dus ook de registratieplicht in het I&R. De eigenaar dient ervoor te zorgen dat het paard een paspoort heeft. De locatiehouder zorgt voor een UBN en registreert het paard. Veelal is de eigenaar ook de locatiehouder.

Wanneer een paard langer dan 30 dagen op een andere locatie verblijft, moet dit doorgegeven worden in het I&R-systeem. Wanneer het verblijf op de andere locatie korter dan 30 dagen is, dan hoeft dit alleen bijgehouden te worden in jouw eigen administratie.

Bedrijfsmatig of privé

Als een paard geregistreerd staat op het UBN van een bedrijf, moet deze ook meegenomen worden in de mestbeoekhouding. Dit heeft dus invloed op de plaatsingsruimte van het bedrijf. Je bent niet mestboekhoudingsplichtig mits je per jaar niet meer dan 350 kg stikstof aan dierlijke meststoffen produceert en in een jaar niet meer dan 3 ha landbouwgrond hebt. Je dient wel een dierregistratie voor jouw paarden bij te houden, welke dan vastligt in het I&R-systeem.

Een paard kan ook privé geregistreerd worden. Het UBN wordt dan ook privé geregistreerd op jouw Burgerservicenummer (BSN). Let dan wel op dat de percelen waarop de paarden lopen ook bij jouw perceelregistratie geregistreerd worden.

Heb je vragen over het registreren van jouw paard(en)? Neem dan contact op met Aniek door een e-mail te sturen naar aniek@bergsadvies.nl of te bellen met ons kantoor via: 0475 – 494407

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Aniek Knoors Adviseur mestwetgeving / Adviseur productierechten Meer over Aniek

Delen

Nieuws | Sinterklaasgedicht 2022

Sinterklaas bestelde “un petit croissant". Toen hij dit jaar aankwam in ons kikkerland.

Lees verder »

Nieuws | Controleer de ‘Beslissing uitbetaling Basisbetalingsregeling 2022’

De eerste bedrijven hebben reeds van RVO de brief Beslissing uitbetaling Basisbetalingsregeling 2022 ontvangen. Controleer deze goed.

Lees verder »