Nieuws | Verplicht maispercelen melden

Wil je mais telen op zand- en lössgronden? Dan ben je verplicht om dit te melden via RVO in verband met verkorte uitrijperiode voor drijfmest.

Waarom?

De kortere uitrijdperiode voor bouwlandpercelen waar je mais op teelt is ontstaan uit het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Door de kortere uitrijdperiode is de kans kleiner dat nitraat en fosfaat uitspoelt of afspoelt. Omdat de tijd tussen het bemesten en de opname door het gewas korter is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of je aan deze uitrijdregel houdt. Hiervoor moet zij weten op welke percelen je van plan bent mais te telen.

Voorwaarden

Tot en met 15 februari kun je aangeven op welke percelen je dit jaar van plan bent mais te telen. Uiterlijk 14 maart geef je door als er iets verandert in de percelen waarop je mais gaat telen. Meld je dat je mais gaat telen op een bouwlandperceel? Dan rijd je hierop geen drijfmest of vloeibaar zuiveringsslib uit van 16 februari tot en met 14 maart.

Heb je een perceel niet gemeld? Dan mag je op dit perceel dit jaar geen mais telen!

Wanneer en hoe melden?

Je kunt de melding doen van 1 januari tot en met 15 februari 2022 op mijn.rvo.nl. Log je in met eHerkenning? Dan heb je betrouwbaarheidsniveau 2+ nodig. Log je in met DigiD? Dit kan met een sms-code of de DigiD-app. Voor het ondertekenen van jouw melding heb je TAN-codes of eHerkenning nodig.

De percelen meld je als volgt:

  • Log in op mijn.rvo.nl
  • Ga naar ‘mijn percelen registreren’
  • Voer de maispercelen in bij betreffende percelen. Kijk goed na dat bij de betreffende percelen als gewas mais komt te staan.
  • Daarna ga je via ‘registratie en melding doorgeven’ naar ‘maispercelen op zand- en lössgrond melden’. Via deze applicatie kun je de maispercelen aanvinken en doorgeven.  

Meer informatie

Bij vragen kun je contact opnemen met een van onze adviseurs mestwetgeving. Daarnaast is op de website van RVO algemene informatie te raadplegen: Maispercelen op zand en lössgrond melden.  

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Aniek Knoors Adviseur mestwetgeving / Adviseur productierechten Meer over Aniek

Delen

Blog | Door de jungle van het nieuwe GLB- en Mestbeleid

In deze blog neemt Susan je mee door de jungle van het nieuwe GLB- en Mestbeleid.

Lees verder »

Nieuws | 25 km-grens voor berekenen stikstof aanvaardbaar

Het is een klein lichtpuntje in de stikstofcrisis. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag geoordeeld dat de rekenafstand van 25 kilometer vanuit de bron bij individuele pr...

Lees verder »