Nieuws | Vergeet je veulen niet te registreren

Afgelopen jaren is het aantal paardenhouderijen in het landelijk gebied enorm toegenomen. Dit zorgt voor een toenemend aantal vragen uit deze sector bij Bergs Advies. Een terugkerend onderwerp is het registreren van veulens. We merken dat (nog steeds) niet alle paardenhouders binnen de professionele paardenhouderij weten wat er precies moet gebeuren bij de geboorte van een veulen. Daarom hebben wij in dit artikel nog eens alle informatie op een rij gezet.

Chippen van een veulen

Zorg dat het veulen binnen 6 maanden gechipt is. Het chippen van een veulen kan bij een beroepsmatige chipper. In veel gevallen is een dierenarts of veearts ook een beroepsmatige chipper.

Paardenpaspoort

Binnen 6 maanden na de geboorte dient tevens een paspoort voor het veulen aangevraagd te worden. Het paspoort dient aangevraagd te worden bij een ppi (paardenpaspoort uitgevende instantie). In veel gevallen kan een paspoort ook worden aangevraagd bij een stamboek registrerende instantie.

Vraag dit binnen 6 maanden aan, dan ontvang je tijdig (binnen 9 maanden) het paspoort van jouw veulen.

Registratie veulen

De geboorte van een veulen wordt door de ppi geregistreerd. Echter dien je daarna nog zelf in I&R een aanvoermelding uit te voeren op basis van jouw UBN. Dit dient binnen 7 kalenderdagen, nadat de ppi de geboorte van het veulen in I&R heeft gemeld, gedaan te worden.

Ook bij het afvoeren, importeren, exporteren, aanvoeren of overlijden van paarden, pony's, ezels of zebra's dient binnen 7 dagen een registratiewijziging te worden doorgegeven bij I&R.

Heb je vragen over het registreren van veulens neem dan contact op met onze collega Aniek Knoors via aniek@bergsadvies.nl

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Aniek Knoors Adviseur mestwetgeving / Adviseur productierechten Meer over Aniek

Delen

Nieuws | Controleer de ‘Beslissing uitbetaling Basisbetalingsregeling 2022’

De eerste bedrijven hebben reeds van RVO de brief Beslissing uitbetaling Basisbetalingsregeling 2022 ontvangen. Controleer deze goed.

Lees verder »

Nieuws | Studiemiddagen nieuw GLB

Bergs Advies organiseert op 11, 13, 18 en 20 oktober studiemiddagen omtrent het nieuwe GLB. Het nieuwe GLB zorgt voor een veel veranderingen. Maar wat betekent dit concreet voor jou?

Lees verder »