Nieuws | Vergeet je veulen niet te registreren

Afgelopen jaren is het aantal paardenhouderijen in het landelijk gebied enorm toegenomen. Dit zorgt voor een toenemend aantal vragen uit deze sector bij Bergs Advies. Een terugkerend onderwerp is het registreren van veulens. We merken dat (nog steeds) niet alle paardenhouders binnen de professionele paardenhouderij weten wat er precies moet gebeuren bij de geboorte van een veulen. Daarom hebben wij in dit artikel nog eens alle informatie op een rij gezet.

Chippen van een veulen

Zorg dat het veulen binnen 6 maanden gechipt is. Het chippen van een veulen kan bij een beroepsmatige chipper. In veel gevallen is een dierenarts of veearts ook een beroepsmatige chipper.

Paardenpaspoort

Binnen 6 maanden na de geboorte dient tevens een paspoort voor het veulen aangevraagd te worden. Het paspoort dient aangevraagd te worden bij een ppi (paardenpaspoort uitgevende instantie). In veel gevallen kan een paspoort ook worden aangevraagd bij een stamboek registrerende instantie.

Vraag dit binnen 6 maanden aan, dan ontvang je tijdig (binnen 9 maanden) het paspoort van jouw veulen.

Registratie veulen

De geboorte van een veulen wordt door de ppi geregistreerd. Echter dien je daarna nog zelf in I&R een aanvoermelding uit te voeren op basis van jouw UBN. Dit dient binnen 7 kalenderdagen, nadat de ppi de geboorte van het veulen in I&R heeft gemeld, gedaan te worden.

Ook bij het afvoeren, importeren, exporteren, aanvoeren of overlijden van paarden, pony's, ezels of zebra's dient binnen 7 dagen een registratiewijziging te worden doorgegeven bij I&R.

Heb je vragen over het registreren van veulens neem dan contact op met onze collega Aniek Knoors via aniek@bergsadvies.nl

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Aniek Knoors Adviseur mestwetgeving / Adviseur productierechten Meer over Aniek

Delen

Blog | Door de jungle van het nieuwe GLB- en Mestbeleid

In deze blog neemt Susan je mee door de jungle van het nieuwe GLB- en Mestbeleid.

Lees verder »

Nieuws | 25 km-grens voor berekenen stikstof aanvaardbaar

Het is een klein lichtpuntje in de stikstofcrisis. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag geoordeeld dat de rekenafstand van 25 kilometer vanuit de bron bij individuele pr...

Lees verder »