Nieuws | Nog ruimte om (kunst)mest aan te voeren?

De eerste percelen bouwgrond komen momenteel weer vrij. Er worden op het moment al erwten, uien en wortelen gerooid en de oogst van de granen staat in het vooruitzicht. De hoogste tijd dus om te kijken of er nog ruimte is om dierlijke mest en/of eventueel kunstmest(vervangers) aan te voeren. Hiermee kan aan de volgteelt of groenbemester een goede start worden gegeven.

Regelingen voor extra ruimte

Er zijn regelingen waarmee je in aanmerking komt voor extra ruimte.

Extra organische mest uitrijden

Is de fosfaattoestand van jouw bouwland hoog, dan mag je onder bepaalde voorwaarde 5 kg fosfaat extra rijden uit organische mest. Er moet dan wel minimaal 20 kg fosfaat/ha uit organische stof worden aangewend. Dit kan onder andere met strorijke mest van rundvee, schapen, geiten, paarden, dikke fractie van rundvee, champost, gft compost of groencompost. De percelen dienen allereerst gemeld te worden bij RVO.

Stikstofherstelbemesting

Worden er minder opbrengsten verwacht door extreme regenval (50 mm/etmaal of 60 mm/2 opeenvolgende etmalen)? Dan kun je in aanmerking komen voor een extra kunstmestgift van 25% op bouwland. De verwachte financiële opbrengst zou zonder deze bemesting minimaal 25% lager uitvallen. Dit dient door een geregistreerd schade-expert vastgesteld te worden.

Heb je behoefte aan advies inzake het berekenen van de resterende plaatsingsruimte? Dan kun je uiteraard contact opnemen met een van onze adviseurs mestwetgeving.

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: René Orbon Bedrijfsadviseur / Adviseur productierechten Meer over René

Delen

Nieuws | Sinterklaasgedicht 2022

Sinterklaas bestelde “un petit croissant". Toen hij dit jaar aankwam in ons kikkerland.

Lees verder »

Nieuws | Controleer de ‘Beslissing uitbetaling Basisbetalingsregeling 2022’

De eerste bedrijven hebben reeds van RVO de brief Beslissing uitbetaling Basisbetalingsregeling 2022 ontvangen. Controleer deze goed.

Lees verder »