Nieuws | Nieuwe stal opfokleghennen een feit!

De laatste hand wordt gelegd aan de nieuwe stal voor opfokleghennen in Haler. De eerste kuikens komen half januari 2022 in deze stal en kunnen vrij bewegen in het volière systeem. Op de plek van deze stal stond voorheen een kleinere stal die plaats heeft moeten maken voor deze nieuwe pluimveestal. 

Waarom een nieuwe stal?

De nieuwe eisen van Duitse afnemers en de wens om de opfok van leghennen voor het eigen bedrijf zelf te gaan doen, waren de belangrijkste redenen om nieuw te gaan bouwen. Aanpassingen aan de bestaande kleine stal bood te weinig toekomstperspectief om aan de steeds strenger wordende regels voor dier- en welzijn te voldoen. 

Gekozen technieken

Er is gekozen voor het nadrogen van de mest met een droogtunnel én warmteterugwinning door middel van een warmtewisselaar. Deze technieken zorgen voor emissiereductie op het gebied van ammoniak, geur en fijnstof. Om de stalwarmte optimaal te benutten zijn beide (droogtunnel en warmtewisselaar) in de nok van de stal geplaatst. Vanaf die plek is er een fraai uitzicht op de dieren in de stal.

Energie-neutraal

In combinatie met zonnepanelen op het dak is deze stal vrijwel energie-neutraal. 

Maatlat Duurzame Veehouderij

De stal voldoet daarnaast aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Door deel te nemen aan deze certificering, toont een ondernemer aan dat zijn veestal een lagere milieubelasting heeft, maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn neemt en daardoor bijdraagt aan verduurzaming van de veehouderij. Per maatregel kunnen punten worden verdiend en moet een minimaal aantal punten worden behaald.

Vergunningstraject

Door een strakke planning én een voortvarend doorlopen vergunningstraject, is het gelukt om het traject van planvorming, vergunningverlening én bouw binnen twee jaar te realiseren! Hier zijn wij uiteraard ontzettend blij mee, want hier doen we het voor. 

Heb jij ook plannen voor nieuwbouw? Of andere veranderingen aan de huidige stallen? Wij helpen jou graag verder om deze plannen te realiseren. Neem contact op met een van onze adviseurs van de afdeling milieu voor meer informatie.

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Pieter van Lier Bedrijfsadviseur Meer over Pieter

Delen

Nieuws | Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderij (Lbv)

Ben je veehouder en overweeg je te stoppen? Dan biedt deze nieuwe regeling wellicht mogelijkheden. De verwachting is dat half februari 2022 de concept regeling wordt gepubliceerd.

Lees verder »