Nieuws | Fosfaatrechten afromingsvrij leasen

Op 2 maart 2022 is er een wetswijziging voor de Meststoffenwet gepubliceerd. Hierin staat dat het voor melkveehouders mogelijk wordt om vanaf half april 100 kilogram fosfaatrechten per kalenderjaar afromingsvrij bij te leasen.

Tot op heden hanteerde RVO over iedere transactie een afroming van 20%, ook over leasetransacties. Door de wetswijziging wordt het voor veehouders die fosfaatrechten tekort komen eenvoudiger om het aantal fosfaatrechten kloppend te maken wanneer bijvoorbeeld de melkproductie hoger is dan verwacht.

Zelf melden bij RVO

Voor veehouders die fosfaat over hebben houdt de nieuwe regeling in dat zij meerdere keren per kalenderjaar 100 kg per transactie afromingsvrij mogen verleasen. Mocht je als veehouder dit jaar al reeds een heen- en teruglease van fosfaatrechten gemeld hebben, dan is het mogelijk om aan RVO door te geven om een deel (max. 100 kg) alsnog afromingsvrij te verleasen. Dit kan wellicht door de reeds gemelde overdracht in te trekken of aan RVO door te geven dat je alsnog (een deel van) deze fosfaatrechten afromingsvrij wilt verleasen.

In beide gevallen moet je je als veehouder wel zélf melden bij RVO. Uit navraag bij RVO blijkt namelijk dat zij reeds gemelde transacties niet uit zichzelf met terugwerkende kracht gaan corrigeren!

Vragen of hulp nodig?

Vanaf half april wordt het bij RVO mogelijk om tot 100 kg fosfaatrechten afromingsvrij te leasen en reeds gemelde transacties te laten corrigeren. RVO is op dit moment het systeem nog aan het aanpassen om dit mogelijk te maken.

Mocht je voornemens zijn om fosfaat te verleasen of heb je dit jaar al fosfaat verleased? Meld je dan bij Rob van Helmond 06-40238678 of bij Aniek Knoors op 0475-494407.
« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Rob van Helmond Bedrijfsadviseur / Adviseur productierechten Meer over Rob

Delen

Blog | Een tussentijdse prognose scheelt uitzoekwerk én kosten

Als adviseur bij Bergs Advies hou ik me voornamelijk bezig met de uitwerking van de meststoffenwetgeving op de bedrijfsvoering bij de klant. In dit kader vragen klanten mij wel eens naar het nut van e...

Lees verder »