Blog | De meest efficiënte weg naar een gewenst resultaat

Wat is daarvoor nodig?

Je hebt een idee, je weet wat je wil. Een uitbreiding of een aanpassing. De hoofdlijnen heb je uitgedacht, maar vergeet je geen belangrijke details? Zie je niet iets over het hoofd? Goede planvorming is steeds belangrijker vanwege het detailniveau dat gevraagd wordt in de ontwikkelfase bij het verkrijgen van een vergunning.

De complexiteit van een aanvraag

Er gelden steeds meer verplichtingen en voorschriften waar je als agrarisch ondernemer aan moet voldoen. Daarmee wordt een vergunning aanvragen ook steeds complexer. De aanvragen moeten steeds gedetailleerder worden uitgewerkt op basis van haalbaarheid en moeten tevens voorzien worden van berekeningen, tekeningen, onderzoeken en toetsingen. Op basis van uitkomsten en resultaten kan uiteindelijk een aanvraag worden geplaatst.

Kostenbesparing

Het is raadzaam om tijdens de planvorming vooraf kaders te stellen en zaken helder te krijgen. Denk hierbij aan:

  • Welke activiteiten worden uitgevoerd binnen je bedrijf?
  • Welke huisvestingssystemen worden toegepast?
  • Waar en hoe worden emissiepunten gerealiseerd?
  • Hoe wordt de ontsluiting van verkeer geregeld?
  • Voor welk type ventilatoren, luchtwassers of warmtewisselaars wordt gekozen? En wie zijn daarvan de leveranciers?

Latere wijzigingen kunnen ertoe leiden dat bijvoorbeeld niet meer wordt voldaan aan wet- en regelgeving. Er dienen dan nieuwe berekening te worden gemaakt. Het brengt extra werk met zich mee en de advieskosten lopen achteraf op. Kosten die niet nodig zijn als er vooraf over bepaalde details wordt nagedacht. Zelfs een kleine wijziging kan namelijke grote gevolgen hebben voor het gehele proces.

Efficiëntie

Vaak lijken wijzigingen die gedurende het proces of zelfs gedurende de realisatie worden gemaakt onschuldig en kunnen op dat moment slimmer of voordeliger lijken. Toch zien we in de praktijk dat zaken achteraf voorkomen konden worden als in de ontwikkelfase zaken beter waren uitgedacht.

Als adviseur denk ik mee met agrarische ondernemers en helpt ze deze details in kaart te brengen, zodat ze in de toekomst niet voor onvoorziene kosten of aanpassingen komen te staan. Een efficiënte weg naar een gewenst resultaat. Het is goed te beseffen dat vooraf niet álles uitgedacht kan worden, maar ik help je wel bij het maken van goede onderbouwde keuzes en het uitdenken van zaken tot in detail. Goede planvorming helpt bij een efficiënte vergunningsprocedure.

Ik ga graag samen met je om tafel om alles door te spreken, uit te denken en uit te werken. Van planvorming tot daadwerkelijke aanvraag. Heb je een vraag of wil je graag dat ik een keer me je mee denk? Laat het me weten, bel naar kantoor 0475-494407 of stuur een e-mail naar: Bart.s@bergsadvies.nl

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Bart Smits Adviseur milieu Meer over Bart

Delen

Personeel | Welkom Ronald

Sinds enige tijd loopt onze stagiair Ronald van Kempen bij Bergs Advies rond. Ronald is momenteel bezig met afstuderen aan de Aeres Hogeschool te Dronten. In deze fase van zijn afstuderen volgt Ronald...

Lees verder »

Blog | Mer: Samen naar de toekomst

Na zo’n 2 jaar van afwezigheid, wat betreft een fysieke bijeenkomst, was het op donderdag 13 oktober jl. weer zover. Vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werd de Landelijke mer-dag w...

Lees verder »