Nieuws | Afromingsvrije (ver)lease fosfaatrechten, hoe zit het ook alweer?

Legeskosten wel of niet voor de verhuurder, afromingsvrij verleasen en het fosfaatproductieplafond. Bij de handel van fosfaatrechten speelt dit allemaal mee. 

Onder het fosfaatproductieplafond

Op 1 mei jl. was er voor 84.898.852 kilo aan fosfaatrechten op de markt; dat is minder dan 1.148 kilo onder het gestelde plafond van 84,9 miljoen kilo. Hiermee overstijgt het aantal rechten niet langer het plafond en sindsdien is de afroming van de rechten bij overdracht weer terug van 20% naar 10%.

In de meststoffenwet is bepaald dat uiterlijk twee weken nadat het totaal aantal fosfaatrechten niet meer bedraagt dan het fosfaatproductieplafond, het afromingspercentage moet worden bijgesteld naar 10 procent. Tevens betekent dit dat de fosfaatbank opengesteld wordt.

Het is echter nog niet bekend hoeveel rechten er in de fosfaatbank zitten. De minister heeft toegezegd nog voor de zomer te laten weten wanneer de bank open gaat en hoeveel rechten er uitgedeeld kunnen worden.

Legeskosten

Naast het afromingspercentage zijn er nog twee zaken die van invloed zullen zijn op de handel in fosfaatrechten. De eerste is dat er niet meer 2 keer leges hoeft te worden betaald aan RVO. Voorheen was dit wel het geval bij een lease-overdracht. Zowel de huurder als de verhuurder dienden dan € 100,- leges af te dragen aan RVO. Nu hoeft alleen de huurder dit nog te doen.

Afromingsvrij (ver)leasen

Tevens is het voor een eigenaar mogelijk om partijen van 100 kg afromingsvrij te verleasen. Dit betekent dat een eigenaar van fosfaatrechten onbeperkt – zonder afroming en legeskosten – partijen van 100 kg fosfaat kan verleasen aan verschillende melkveehouders.

Een melkveehouder die afromingsvrij wil leasen, kan maximaal 1 partij van 100 kg per kalenderjaar afromingsvrij leasen. Er dient dan wel 1 x legeskosten betaald te worden.

Heb je vragen over hoe jij dit jaar uitkomt met de fosfaatrechten? Of wil je bijhuren of –kopen? Neem dan contact op met onze collega Rob van Helmond. Wij beschikken door ons grote netwerk op ieder moment over actuele (markt)informatie om je verder te helpen.    

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Rob van Helmond Bedrijfsadviseur / Adviseur productierechten Meer over Rob

Delen

Nieuws | Mestverwerking, zorg dat het geregistreerd staat!

Richting het einde van het jaar komt de mestverwerkingsplicht steeds meer op de voorgrond. Dit moet uiterlijk 31 december geregeld zijn.

Lees verder »

Blog | Een blik op de agrarische sector

Met het korter worden van de dagen, worden mijn werkdagen onvoorspelbaarder. Dat komt omdat de klanten ook in de gaten krijgen dat het zo weer 31 december is. De ene klant moet nog afspraken gaan make...

Lees verder »