Blog | Deel je drive. Daarmee bereiken we meer!

Helaas lopen steeds meer projecten anders dan verwacht. Toetsen aan wet- en regelgeving lijkt niet meer voldoende. Hoe gaan we hier mee om? Hoe kunnen we het proces zo goed mogelijk inrichten om een positief resultaat te behalen? Ik denk dat het goed is om weer eens stil te staan bij de drijfveer achter je plan. Dan ben je immers ook in de mogelijkheid om die drive te delen met anderen. En met een beetje begrip van de ander kom je al een heel eind. Ik neem je mee in mijn ervaringen als adviseur.

De bekende weg?

Met onze ervaring zou je zeggen dat we de procedures en het proces precies kennen. We volgen de ontwikkelingen in wet- en regelgeving op de voet. We weten wat er op ons afkomt. Je zou denken dat wij in staat zijn om een plan uit te werken waar de behandelend ambtenaar meteen een stempel onder kan zetten. Helaas, die vlieger gaat niet meer zomaar op. Wat maakt dat het zo lastig is? De wereld verandert. Mensen roeren zich sneller en steeds meer mensen komen op voor hun belangen. Ook in een veranderende omgeving rondom agrarische bedrijven.

Hierdoor maakt de ambtenaar zich meer zorgen over het doel achter de wet- en regelgeving. Het gaat niet meer alleen om het toetsen aan de normen. De maatschappelijke context en politiek bestuurlijke verhoudingen spelen hierin een belangrijke rol. Zeker nu aspecten als klimaat, energie en volksgezondheid bij plantoetsing steeds belangrijker worden. Daarnaast merken wij grote verschillen in beoordeling tussen provincies, gemeentes en ambtenaren. Maar ook het plan, de omgeving en de buurt spelen een belangrijke rol.

Een verhaal heeft twee kanten

We zien het de laatste tijd ook regelmatig in de media. Er ontstaat afstand tussen partijen, met een gebrek aan begrip als gevolg. Dat de wet- en regelgeving steeds ingewikkelder wordt, maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Veranderingen van de wet- en regelgeving volgen elkaar steeds sneller op. De media is vaak zwart of wit, soms tot grote ergernis van mijzelf. Maar een verhaal heeft altijd twee kanten. Ook al worden we het niet altijd met elkaar eens, we moeten wel aandacht hebben voor elkaars belangen en deze erkennen. Je hoeft het immers niet met elkaar eens te zijn om begrip voor elkaar te hebben. Ik denk dat het ons verder brengt als we hier in het project en planvorming (meer) aandacht voor hebben.

Nou hoor ik je denken: “Allemaal leuk en aardig, maar hoe krijg ik daarmee mijn plan WEL voor elkaar?” Voor ons zijn motivaties vaak erg vanzelfsprekend, maar laten we deze dan ook met de ander delen. Zo kunnen we bijvoorbeeld onze ambities en de motivatie van het project delen in een dialoog. En onze achterliggende drijfveer en bedrijfsfilosofie opschrijven in een rapport. Of de lezer nu een kritische ambtenaar is, of een ongeruste buurman. We moeten iedereen meenemen in ons verhaal en keuzes duidelijk onderbouwen. Zo krijgen gedachten van anderen geen kans om een eigen leven te leiden. We proberen vragen en opmerkingen te voorkomen, zonder suggestief of vooringenomen te zijn. Door draagvlak te creëren kunnen we samen naar een duurzaam eindresultaat toe werken.

Hoe gaan we verder?

Participatie wordt steeds belangrijker. Het is ook een belangrijke pijler van de Omgevingswet die ons in 2022 te wachten staat. We hebben andere verwachtingen van elkaar. Veranderingen komen zoals gezegd steeds sneller. Onze plannen moeten flexibel zijn en hierop worden aangepast. Waar mogelijk komen we met alternatieven en stellen we onze plannen bij. Zo kunnen we inspringen op maatschappelijke belangen en nieuwe thema’s zoals klimaat, energie en gezondheid.

Als adviseur milieu is het mijn werk om samen met de ondernemer zijn ambities te realiseren. En vandaag de dag is dat best een uitdaging. Nou ben ik niet vies van een uitdaging, dus dat scheelt. Bij Bergs Advies staan wij klaar om complexe zaken op te pakken en tot een goed einde te brengen. We kiezen gezamenlijk de juiste insteek voor alle projecten. Ieder project is immers anders.

Het is belangrijk ten alle tijden je ambities op de eerste plaats te zetten en je niet tegen te laten houden door complexe procedures en processen. Dus, wees niet bang om je drijfveer te delen. Samen creëren we draagvlak om het gewenste plan tot een goed eindresultaat te brengen.

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Nieneke Cuijpers Adviseur milieu Meer over Nieneke

Delen

Personeel | Welkom Ronald

Sinds enige tijd loopt onze stagiair Ronald van Kempen bij Bergs Advies rond. Ronald is momenteel bezig met afstuderen aan de Aeres Hogeschool te Dronten. In deze fase van zijn afstuderen volgt Ronald...

Lees verder »

Blog | Mer: Samen naar de toekomst

Na zo’n 2 jaar van afwezigheid, wat betreft een fysieke bijeenkomst, was het op donderdag 13 oktober jl. weer zover. Vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werd de Landelijke mer-dag w...

Lees verder »