Blog | De agrarische sector: dynamisch en essentieel

Als adviesbureau houden we ons al meer dan 20 jaar bezig met het ondersteunen van ondernemers in de agrarische sector. In vele facetten een dynamische sector. Dat maakt het werken in deze sector erg uitdagend. Het maken van keuzes wordt voor ondernemers steeds lastiger. Om een beeld te geven wat ons als agrarische sector te wachten staat, werp ik een kleine blik op de toekomst.

Stikstof reducerende technieken

Een veel besproken onderwerp is ammoniak (ook wel stikstof). Vele agrariërs zijn hier al jaren mee bezig. De meest gestelde vragen zijn dan ook altijd: “Hoe kan ik alles goed vastleggen, heb ik nog vergunningen nodig en hoe zorg ik ervoor dat mijn bedrijf toekomstbestendig is?” Antwoorden op deze vragen zijn voor ieder bedrijf verschillend. Dat hangt af van de locatie, diersoorten, reeds aanwezige technieken en de toekomstvisie van de ondernemer.

In de toekomst wordt steeds meer ingezet op het reduceren van emissies. De vraag is welke systemen hiervoor gebruikt gaan worden en wat hierin nog ontwikkeld wordt. Voor een aantal diersoorten is er nog weinig keuze op het gebied van deze reducerende technieken. Dit is afhankelijk van onderzoeken en initiatieven uit de agrarische sector. In ieder geval zullen de technieken zich voornamelijk richten op een brongerichte aanpak.

Saneringsregelingen

Afgelopen jaar werd de warme sanering varkenshouderij opengesteld, waaraan veel varkenshouders hebben deelgenomen en hebben besloten te stoppen. In 2021 komt er nog een opkoopregeling voor ammoniak voor alle soorten veehouderijen. Uiteraard zitten hier bepaalde voorwaarden aan om in aanmerking te komen. De vraag is wat voor jou als ondernemer interessant is: meedoen met een saneringsregeling of doorgaan?

Toekomstvisie ondernemer

De toekomstvisie van een ondernemer wordt steeds belangrijker. Waar ligt jouw toekomst? Ga je door? Wil je investeren in techniek? Ammoniak verkopen aan bedrijven buiten de landbouw? Of wil je stoppen met daarbij beroepsverbod?

Toch moeten een aantal bedrijven sneller schakelen, waaronder de nertsenhouders. Ze worden door corona gedwongen om eerder dan 2024 te kijken wat hun toekomst is.

Lastige vraagstukken die ons als adviesbureau én mij als persoon voorlopig bezig houden.

Onze agrarische sector is essentieel

Afgelopen tijd is door het coronavirus maar weer eens duidelijk geworden dat de maatschappij afhankelijk is van agrariërs. Vele bedrijven zijn gedwongen gesloten, maar de agrarische sector ging en gaat altijd door. Wereldwijd staan we als sector bekend om onze innovatie, dynamiek en efficiëntie. Iets waar we trots op mogen zijn en waar we ook de gebruik van moeten blijven maken. Zo kunnen we samen de sector verduurzamen.

Komende jaren zullen er weer bedrijven stoppen, omschakelen, ontwikkelen en verbeteren. In al deze facetten kunnen wij jou als ondernemer bijstaan. Ik en mijn collega’s helpen je graag verder.

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Tjerk Verscharen Algemeen directeur Meer over Tjerk

Delen

Nieuws | Omgevingswet in werking per 1 januari 2024

De kogel is door de kerk. Op 1 januari treedt de Omgevingswet in werking, en we krijgen er allemaal mee te maken!

Lees verder »

Nieuws | 25 km-grens voor berekenen stikstof aanvaardbaar

Het is een klein lichtpuntje in de stikstofcrisis. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag geoordeeld dat de rekenafstand van 25 kilometer vanuit de bron bij individuele pr...

Lees verder »