Vacatures1

Nadeelcompensatie vervroegd verbod pelsdierhouderij

Op 8 januari 2021 is het verbod op pelsdierhouderij ingegaan. Drie jaar eerder dan de bedoeling was. Het verbod heeft gevolgen voor pelsdierhouders; in praktische, geestelijke en financiële zin. De vraag: Hoe nu verder?, dringt zich op. Want er zijn nog een aantal onzekerheden.

Wat er aan vooraf ging…

Op 14 december 2020 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetvoorstel dat het vervroegde verbod op het houden van nertsen regelt. In de wetswijziging is ook bepaald dat aan pelsdierhouders nadeelcompensatie wordt verstrekt in verband met de vervroegde beëindiging. Voor de regeling is een bedrag van maximaal € 150 miljoen gereserveerd inclusief € 20 miljoen uitvoeringskosten. Met de pelsdiersector wordt niet onderhandeld over de nadeelcompensatie. Het is dan ook zaak je goed voor te bereiden.

Regeling nadeelcompensatie

Op 1 maart 2021 wordt de nadeelcompensatie opengesteld via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Tot en met 30 augustus 2021 is het dan mogelijk een aanvraag in te dienen voor een tegemoetkoming in onder andere inkomensschade, transitievergoeding personeel en waardeverlies van fokteven. Maar wist je dat ook wettelijke rente en ondersteuningskosten onder de Regeling vallen en dat 15% van de schade wordt gezien als ‘normaal maatschappelijk risico’? En alles moet in één keer volledig worden ingediend. Het is dan ook zaak je goed voor te bereiden. Bij Bergs Advies kunnen wij je daar bij helpen.

Subsidie sloop en ombouw

De wetswijziging in verband met het vervroegde verbod heeft gevolgen voor de bestaande sloopregeling; deze sloopregeling wordt aangepast. Het kabinet wil slopen en ombouwen van stallen en/of gebouwen wel blijven subsidiëren, bijvoorbeeld voor het stimuleren van het maken van een start met een ander bedrijf of het tegengaan van verrommeling van het landschap. De verwachting is dat de aangepaste sloopregeling nog in februari wordt ingediend bij de Eerste en Tweede Kamer. Wanner de besluiten vallen, is helaas nog niet bekend. De ombouwregeling geldt wel gewoon. Toch raden wij aan om te wachten met slopen en/of met ombouwen! Anders loop je mogelijk subsidie mis of heeft het gevolgen voor de nadeelcompensatie.

Op de website van de RVO kun je meer informatie vinden over bovenstaande onderwerpen.

Toekomst bedrijfslocatie

De regeling ‘Nadeelcompensatie’ en de ‘Subsidieregeling voor sloop en ombouw’ gaan grotendeels over de financiële kant van het verhaal. Maar hoe zit het verder met de toekomst? Weet jij al op welke manier je verder wilt met jouw bedrijf? Dit kan lastig zijn en misschien zal je hierover diverse vragen hebben, zoals:

  • Wat zijn de mogelijkheden op de bedrijfslocatie?
  • Welke stappen moet ik zetten om een ander bedrijf te starten?

Voor alle pelsdierhouderij-locaties geldt dat er een nieuwe bestemming gevonden zal moeten worden. Dat betekent ook vaak dat een wijziging van het geldende bestemmingsplan nodig is. Wat kan er op dit moment? En nog belangrijker: wat is straks nog mogelijk op de locatie? Hoe zit het met mijn rechten/vergunningen en mijn stikstof en ammoniak? Passen mijn toekomstplannen wel binnen het beleid van de gemeente of provincie? Hoe pak ik dit aan? Onze ervaren RO-specialisten kunnen je adviseren en begeleiden in dit traject.

Heb je vragen, hulp nodig bij het aanvragen van de nadeelcompensatie of behoefte aan advies?

Neem dan contact op met Marco Kleverwal of Bart Wilms.

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Marco Kleverwal Adviseur ruimtelijke ontwikkeling Meer over Marco

Delen

Deel bericht