Mineralenconcentraat, wat is dat nou eigenlijk?

Mineralenconcentraat ontstaat door een proces van omgekeerde osmose. Omgekeerde osmose wordt in de installaties gebruikt om de dunne mestfractie te zuiveren tot loosbaar water (permeaat) en een geconcentreerde zoutoplossing, het zogenaamde mineralenconcentraat. De gehaltes verschillen sterk per producent, denk aan 4 tot 10 kg stikstof en kali, en ongeveer 0,2 kg fosfaat.

De werking van de stikstof in mineralenconcentraat is vergelijkbaar aan die van kunstmest. Het is echter wel milieuvriendelijker, en niet onbelangrijk, goedkoper.

Het concentraat moet niet worden verward met spuiwater. Spuiwater valt onder de overige meststoffen (anorganische meststoffen), waar kunstmest ook onder valt. Mineralenconcentraat valt onder de definitie van dierlijke mest in de Meststoffenwet. Echter geldt de gebruiksnorm voor dierlijke mest niet voor het gebruik van mineralenconcentraat van een deelnemende producent. Het mineralenconcentraat telt wel mee voor de gebruiksnormen voor fosfaat en werkzame stikstof. Voor de werkzame stikstof- en de fosfaatgebruiksnorm tellen de hoeveelheid stikstof en fosfaat voor 100% mee.
Let wel op dat wanneer je mineralenconcentraat gemengd aanvoert met dierlijke mest, de dierlijke mest ook een werking coëfficiënt krijgt van 100%.

Als je mineralenconcentraat wil laten gelden als kunstmestvervanger, moet een overeenkomst gesloten worden met een erkende producent en zich eenmalig aanmelden als deelnemer van het pilotproject voordat de eerste vracht mineralenconcentraat op uw bedrijf is aangevoerd. Dit pilotproject is verlengt tot en met 31 december 2019.

Daarnaast moet je ook een overeenkomst sluiten met de producent, bijhouden op welke percelen je mineralenconcentraat rijdt, hoeveel m³ je rijdt, en of je op 31 december nog mineralenconcentraat aanwezig hebt in voorraad.

Wie zich niet eenmalig heeft aangemeld voor het onderzoek of geen contract met een deelnemende producent heeft, en wel mineralenconcentraat aanvoert, telt het gebruik van mineralenconcentraat gewoon mee voor de gebruiksnorm dierlijke mest (zoals normale varkens- of runderenmest). In dit geval gebruik je geen mestcode 120, maar mestcode 41. De werking coëfficiënt hiervan is 80%.

Op de site van het RVO vindt u een lijstje met de deelnemende producenten: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2017/02/Deelnemende-producenten-onderzoek-mineralenconcentraat.pdf

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Ad van den Boom Adviseur mestwetgeving Meer over Ad

Delen

Deel bericht

Elkaar vooruit helpen