Vacatures1

Inschrijving ‘warme sanering’ geopend

Vanaf gisteren kan het: inschrijven voor de ‘warme sanering’! Heeft u een varkenshouderij in het concentratiegebied Zuid of Oost? En veroorzaakt uw bedrijf geuroverlast? Dan kunt u subsidie aanvragen om te stoppen met uw bedrijf of één van uw bedrijfslocaties.

Het doel van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Svr) is vermindering van de geuroverlast in veedichte gebieden. Daarmee verbetert de leefomgeving. In totaal stelt het rijk voor deze regeling 180 miljoen euro beschikbaar.

U ontvangt een vergoeding voor het laten doorhalen van uw varkensrechten. In regio Zuid krijgen varkenshouders 151 euro per varkensrecht, in regio Oost 52 euro. Daarnaast ontvangt u een vergoeding per m2 voor het waardeverlies van de stallen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de levensduur van de gebouwen.

Aanvragen voor de subsidie moeten op 15 januari 2020 binnen zijn bij RVO. Binnen 13 weken krijgen inschrijvers bericht. Hoe hoger de geurscore, hoe groter de kans op subsidie. Als de varkenshouder akkoord gaat met het voorstel is er 8 maanden tijd om de varkens af te voeren en de mest op te ruimen. Na 14 maanden moeten de stallen zijn gesloopt.

Stoppen of niet? Voor veel varkenshouders een moeilijke afweging. Deelname aan de regeling heeft immers consequenties. Op de locatie zelf mag geen intensieve veehouderij meer plaatsvinden. Er moet dus worden nagedacht over een alternatieve bestemming. Starten van een varkenshouderij op een andere locatie is niet meer mogelijk. De varkenshouder tekent hiervoor een verklaring. Deelname aan de regeling heeft ook fiscale gevolgen. Het is dus raadzaam om de gevolgen van stoppen tijdig in beeld te brengen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wilt u meer informatie over de regeling, advies over uw specifieke situatie of ondersteuning bij de inschrijving? Onze specialisten staan u graag te woord!

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Gerdine van Duijnhoven Adviseur ruimtelijke ontwikkeling Meer over Gerdine

Delen

Deel bericht