Gedwongen stoppen met je bedrijf, en dan…

Op 1-1-2024 treed het fokverbod in voor nertsenhouders in Nederland. Een sector die ondanks al hun inspanningen aan de kant gezet wordt zonder enige vorm van compensatie. Voor deze groep organiseerde Bergs Advies een infoavond. Niet over het fokverbod, maar vooral een informatieve bijeenkomst gericht op de toekomstmogelijkheden.

Vanuit het hele land mocht Bergs Advies 45 deelnemers verwelkomen. Deze avond kwamen verschillende onderwerpen aan bod, gepresenteerd door specialisten van de afdeling bedrijfsontwikkeling.
Pieter begon met de huidige stikstofproblematiek en het wegvallen van de PAS. Zijn er straks mogelijkheden binnen de huidige vergunning en zijn er mogelijkheden bij intern of extern salderen? Daarna stond Gerdine stil bij de mogelijkheden binnen het huidige bestemmingsplan maar ook waar een ondernemer rekening mee moet houden als hij iets anders wil gaan doen. Zowel binnen als buiten de agrarische sector. Ook vertelde ze over de procedure bij de wijziging van het bestemmingsplan, waaruit duidelijk naar voren kwam dat dit altijd maatwerk is. Een advies, dat vaker werd aangehaald deze avond, wacht niet tot 2024 maar begin er op tijd mee.
Na de pauze vertelde Wendy de nertsenhouders over de subsidies en fiscale mogelijkheden. Er is weliswaar een subsidie voor slopen en ombouwen voor de pelsdierhouderij maar de voorwaarden hiervoor zijn momenteel voor veel bedrijven niet interessant. De avond werd afgesloten door Frank met enkele aandachtspunten die belangrijk zijn bij een bedrijfsbeëindiging, functiewijziging of de verkoop van een bedrijf.

Binnen de fokkers heerst nog steeds onbegrip. Wat logisch is als je gedwongen wordt te stoppen met iets waarin je jarenlang als je ziel en zaligheid hebt gestopt. Ondanks dit heeft Bergs Advies proberen aan te geven om niet bij de pakken neer te zitten en op tijd te beginnen met de toekomst. Al met al een geslaagde bijeenkomst.

Heeft u behoefte aan advies inzake het stoppen van uw bedrijf, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons op telefoonnummer 0475-494407.

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Bart Wilms Bedrijfsadviseur Meer over Bart

Delen

Deel bericht