Een kennisdag komt van PAS

Samen PAS ervaringen delen en kennis bijspijkeren

Rondom de PAS blijven veranderingen plaatsvinden. Des te belangrijker om als adviseur op de hoogte te blijven en u van de juiste adviezen te voorzien. Onze adviseur Bart is daarom recent naar de landelijke Kennisdag PAS en AERIUS in het provinciehuis van Noord-Brabant geweest.

Ongeveer 130 belangstellenden in het PAS en AERIUS waren naar Den Bosch afgereisd om de kennisdag PAS te bezoeken. Naast het delen van ervaringen van het PAS en AERIUS is een kennisdag een goede mogelijkheid om te netwerken met adviseurs en vergunningverleners en ontwikkelaars.

Praktische tips om AERIUS te gebruiken, een casus hoe de juiste info uit AERIUS te halen, en een uitleg over het rekenmodel achter de berekeningen werden in workshopverband behandeld. De adviseurs konden aan de hand van praktijkvoorbeelden onder andere uitleggen waar we tegenaan lopen met de PAS en AERIUS. Daarnaast kregen we ook praktische tips om meer gegevens uit het rekenprogramma AERIUS te halen.

De ontwikkelaars van AERIUS verwachten in het najaar van 2018 de nieuwe versie van AERIUS te publiceren waarin de beschikbare ontwikkelingsruimte van de tweede helft van het PAS wordt vrijgegeven. Het model achter het AERIUS rekenprogramma wordt aangepast aan de hand van actuele metingen en modellen van het RIVM. AERIUS heeft voor landbouwbedrijven soms onverklaarbare uitkomsten, we hopen dat deze na de nieuwe release niet meer voorkomen.

Dat er nog onenigheid is over het PAS blijkt wel uit de prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie in Luxemburg en de recentelijke schorsing van twee natuurvergunningen door de Raad van State. Het is en blijft van belang om met elkaar in gesprek te blijven over de gang van zaken.

Al met al een geslaagde kennisdag waar kennis en ervaringen zijn gedeeld door gebruikers en ontwikkelaars van AERIUS en het PAS. En waarmee we u van dienst kunnen zijn!

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Bart Smits Adviseur milieu Meer over Bart

Delen

Deel bericht