Vandaag start de gecombineerde opgave weer!

Wat zijn de wijzigingen?

Van 1 maart tot en met 15 mei kan de gecombineerde opgave weer ingevuld worden, ook dit jaar zijn er een aantal wijzigingen, hieronder de belangrijkste op een rij.

Dieren
Dit jaar zijn de UBN nummers die op uw relatienummer staan geregistreerd per diercategorie al ingevuld. U geeft per UBN het aantal dieren en het huisvestingssysteem op. Het opgeven van de staltypes per diercategorie is eenvoudiger gemaakt. Er hoeft niet meer uit een lange lijst met alle huisvestingsystemen gekozen te worden. Ook de XY-coördinaten per stal komen te vervallen.

Regelingen
Bij het aanvragen van graasdierpremie verklaart u dat alle opgegeven runderen en schapen van 15 mei tot en met 15 oktober 2019 ononderbroken grazen op niet-subsidiabele grond.
Voor de verzekeraars Avéro Achmea en Interpolis kan geen tegemoetkoming premie brede weersverzekering meer worden aangevraagd.

Ecologisch aandachtsgebied
Als u bouwland moet opgeven als ecologisch aandachtsgebied (EA) zijn er nieuwe mogelijkheden voor de invulling daarvan. U kunt braakliggend land, waarop zes maanden een mengsel van drachtplanten staat, inzetten als ecologisch aandachtsgebied. Dit is omdat drachtplanten gunstig zijn voor bijen. De gewassen zonnekroon en olifantsgras kunnen ingezet worden als EA. De mengsels van vanggewassen zijn verruimd, onder andere zonnebloem als onderdeel van een mengsel. Ten aanzien van het inzetten van landschapselementen voor EA zijn aanvullende regels voor de maximale afmetingen gekomen.

Mest
In de gecombineerde opgave wordt dit jaar gevraagd hoe u de mest in het afgelopen jaar heeft behandeld en verwerkt. Voorheen werd gevraagd hoe u dat het komende jaar van plan was te gaan doen.

Vanaf 2019 hebben alle betalingsrechten dezelfde waarde, daarom hoeft geen volgorde van uitbetaling meer aangegeven te worden.

Heeft u hulp nodig bij het invullen van de gecombineerde opgave of heeft u vragen over bijvoorbeeld de vergroening? Dan kunt u contact opnemen met ons kantoor op telefoonnummer 0475-494407 of door een mail te sturen naar info@bergsadvies.nl.

« Terug naar het overzicht
Geschreven door: Chantal Houben Adviseur mestwetgeving Meer over Chantal

Delen

Deel bericht